Nalewka brzoskwiniowa
Podczas sobotnich zakupów na bazarku naszą uwagę przyciągnęły duże, dojrzałe i pachnące brzoskwinie. Aby zachować ich smak i aromat, zamknęliśmy je w szczelnym słoju, wcześniej fundując im alkoholową kąpiel. Kolorowy słój cieszy nasze oczy, jednocześnie wystawiając naszą ciekawość na próbę, gdyż nalewka brzoskwiniowa gotowa będzie dopiero za kilka miesięcy. Do tego czasu będziemy się nią troskliwie opiekować i obserwować powstawanie trunku. 🙂
Nalewka brzoskwiniowa – składniki
- 1 kg brzoskwiń
- 1/2 l wódki
- 125 g cukru brązowego
- 2 czubate łyżki miodu
- 4 goździki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 laski cynamonu
|
Przygotowanie
Brzoskwinie dokładnie umyć, pokroić na małe cząstki. Kilka pestek rozbić i wyjąć z nich wewnętrzną, miękką część.
Owoce i pestki przełożyć do słoja, zasypać cukrem, dodać miód, goździki, pokruszony cynamon, wlać ekstrakt waniliowy i wódkę. Wstrząsnąć, aby składniki się wymieszały.
Nalewkę brzoskwiniową odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące – co kilka dni wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie zlać płyn i przecedzić go przez gazę lub filtr do kawy, wlać do butelek, które szczelnie zamknięte odłożyć jeszcze na pół roku w chłodne miejsce.
|