Jajka faszerowane pastami rybnymi
Jajka faszerowane pastami rybnymi to kolejna propozycja na odmienienie sposobu podawania wielkanocnych jajek. Tym razem jajka nadziewane są pastami z ryb, a dokładniej z wędzonej makreli, morszczuka i łososia. Pasty do nadziewania jajek przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy do utartych żółtek dodać kawałki wędzonych ryb, doprawić do smaku i ładnie wyporcjować do połówek białek. Jajka faszerowane pastami rybnymi z pewnością znajdą wielu amatorów podczas wielkanocnych rodzinnych spotkań.
Jajka faszerowane pastami rybnymi – składniki
- 9 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego morszczuka
- 100 g wędzonej makreli
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać majonez i serek śmietankowy, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części.
Do pierwszej części żółtek dodać kawałki wędzonego morszczuka i wmieszać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do drugiej części dodać kawałki wędzonego łososia oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do trzeciej części dodać kawałki wędzonej makreli oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pasty rybne nakładać do połówek białek. Można to zrobić za pomocą łyżeczki, ale danie wygląda ładniej, jeśli pasty wyłoży się, używając rękawa i tylek cukierniczych.
Jajka faszerowana pastami rybnymi podawać schłodzone, można je wyłożyć na liściach sałaty, a całość ozdobić także kawałkami wędzonych ryb użytych do zrobienia nadzienia.