Galareta z golonki

Galareta z golonki wyszła bardzo dobra. Miękkie mięso golonki, klarowana galareta oraz dodatek gotowanych warzyw to krótki opis tej popularnej przekąski. Galareta z golonki choć praktycznie robi się sama, wymaga sporego nakładu czasu, gdyż mięso długo się gotuje. Oczekiwanie można wykorzystać na zrobienie obiadu lub upieczenie ciasta.
Galareta z golonki – składniki
- 1 duża golonka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziarenek kolorowego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do sklarowania galarety:
- 1 białko
- 1 łyżka octu
|
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć. Cebulę obrać. Czosnek w łupinkach rozgnieść dłonią.
Golonkę dokładnie umyć. Przełożyć ją do dużego garnka, dodać warzywa oraz wszystkie przyprawy, zagotować, łyżką wyłowić szumowiny. Gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Po około 1,5 godziny wyjąć warzywa, po przestudzeniu pokroić je w kostkę lub plasterki.
Gdy mięso będzie odchodziło już od kości, wyjąć je z wywaru, przestudzić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (skórę także).
Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 1l, wlać go ponownie do garnka, wstawić na mały ogień. Dodać do niego białko roztrzepane z octem, doprowadzić do wrzenia, przelać przez gęste sito wyłożone kilkoma warstwami gazy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W miseczkach umieścić kawałki mięsa, skóry oraz warzywa, zalać czystym wywarem. Odstawić do wystudzenia.
Zimną galaretę z golonki włożyć do lodówki, aby stężała. Podawać na zimno, z dodatkiem octu lub kawałka cytryny.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
21 września 2020 at 20:29
Bardzo nam miło. 🙂 Wzorowaliśmy się na wskazówkach Cioci, której galareta jest najlepsza. 🙂
Sandra
18 września 2020 at 12:13
Bardzo dobra wyszła z tego przepisu, dzisiaj zrobię 3 raz.