Ciasto ucierane z rabarbarem
Jesienią zeszłego roku kupiliśmy formę do pieczenia ciast z ładnym dnem i brzegiem. Wczoraj po raz pierwszy jej użyliśmy, piekąc ciasto ucierane z rabarbarem. Sezon na to warzywo trwa krótko, więc korzystamy póki możemy i ten tydzień mamy iście rabarbarowy. Ciasto z rabarbarem na oleju jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a po upieczeniu jest lekkie, puszyste i nie za słodkie. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty. 🙂
Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem
- 1/2 kg rabarbaru
- 4 jajka wielkości L
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do obsypania formy
|
Wykonanie
Z rabarbaru odciąć oba końce łodyg, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki.
Jajka wbić do miski do ubijania, wsypać cukier i cukier wanilinowy, ubijać na wysokich obrotach do uzyskania gęstej, puszystej, białej masy (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumykiem wlewać olej. Następnie w trzech turach wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, każdorazowo krótko i na niskich obrotach wmiksować partię mąki.
Formę lub tortownicę (26 cm) natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, na jego powierzchni poukładać kawałki rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 50 minut – do suchego patyczka.
Ciasto ucierane z rabarbarem wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem, pozostawić w formie do wystygnięcia.
|