Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami zostało upieczone przez Bartka, któremu powiedziałam o przepisie, z którego korzystałam kilka lat temu. Wtedy to w programie kulinarnym zobaczyłam drożdżowe ciasto, łączące w sobie dynię i śliwki. Od razu je zrobiłam, wyszło wprawdzie smaczne, ale ciężkie i niewyrośnięte – problemem były niewłaściwe proporcje, na co także zwracali uwagę piszący komentarze. Bazując na naszym doświadczeniu, stworzyliśmy od nowa przepis, zachowując jedynie pomysł połączenia w cieście dyni i śliwek. Jak widać, upiekliśmy już wiele ciast drożdżowych, bo i to dyniowe ciasto ze śliwkami jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. 🙂
Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami – składniki
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 150 g puree z dyni Hokkaido
- 50 g masła
- 500 g śliwek węgierek
- cynamon
- brązowy cukier
|
Wykonanie
Puree z dyni przygotować wg przepisu z linku ze 180 g miąższu z dyni.
Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut – do wyrośnięcia rozczynu.
Resztę mąki i cukru wsypać do dużej miski, dodać żółtka, puree z dyni i rozczyn. Zagnieść jednolite, sprężyste i odchodzące od dłoni ciasto – w razie potrzeby dosypać trochę mąki. Wlać przestudzone masło, wyrabiać, aż całe zostanie wchłonięte. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, krótko wyrobić i delikatnie rozwałkować na wielkość blachy (użyliśmy o wymiarach 25/35 cm). Przygotowane ciasto drożdżowe przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie na powierzchni porozkładać połówki śliwek – koniecznie skórką do dołu. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 40 minut.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, posypać wierzch cynamonem i brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 35 minut.
Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami po upieczeniu pozostawić jeszcze 10 minut w uchylonym piekarniku.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Jaglusia
2 października 2016 at 21:54
Jakie żółciutkie! Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/