Przepiórki pieczone z warzywami

Przepiórki pieczone z warzywami to pomysł na prosty, szybki, a jednocześnie niecodzienny obiad. Ponieważ coraz częściej przepiórki można znaleźć w sklepowych lodówkach, zachęcamy do ich kupowania bez obawy, że jest to wymagające w obróbce mięso. Delikatne mięso przepiórki dobrze komponuje się z wieloma przyprawami oraz piecze się szybko. Plusem jest także to, że mięsa nie trzeba porcjować, każdy może otrzymać swoją przepiórkę.
Przepiórki pieczone z warzywami – składniki
- 4 przepiórki
- 1 mała cukinia
- 1 kolorowa papryka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 50 ml wody
- 1 łyżka oliwy
|
Wykonanie
Przepiórki oczyścić z resztek piór, ze środka usunąć resztki wnętrzności, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszać oliwę, olej dyniowy, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, kurkumę, suszony czosnek oraz sól. Marynatą natrzeć przepiórki wewnątrz i na zewnątrz, odstawić na godzinę.
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć białe błonki i środek z nasionami, pokroić na cienkie paski.
Cukinię umyć, przy pomocy temperówki do warzyw lub obieraczki pokroić na paski.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć paski papryki, następnie paski cukinii, wlać 50 ml wody oraz łyżkę oliwy, na koniec ułożyć przepiórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30-35 minut.
Przepiórki pieczone z warzywami podawać od razu z dodatkiem np. klusek śląskich, kasz lub puree ziemniaczanego.
|
Podobne przepisy
