Zupa krem z pora

M&B
Zupa krem z pora

Zupa krem z pora to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Do tego idealnie nadaje się na jesienne lub zimowe posiłki, kiedy wracamy zmarznięci do domu. Ugotowany por traci swoją ostrość i staje się słodkawy i delikatny, podobnie jak cebula, więc można być zaskoczonym, że to on jest głównym składnikiem zupy krem z pora.

Zupa krem z pora – składniki

  • 500 g białej części pora
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 2 litry bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić na plasterki. Podsmażać kilka minut na oleju.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka wlać bulion, dodać przyprawy, podsmażony por i ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać łyżkę masła, zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę krem z pora można podawać z grzankami z pieczywa lub groszkiem ptysiowym.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z pora
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis