Zupa krem z pora

Zupa krem z pora to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Do tego idealnie nadaje się na jesienne lub zimowe posiłki, kiedy wracamy zmarznięci do domu. Ugotowany por traci swoją ostrość i staje się słodkawy i delikatny, podobnie jak cebula, więc można być zaskoczonym, że to on jest głównym składnikiem zupy krem z pora.
Zupa krem z pora – składniki
- 500 g białej części pora
- 2-3 średnie ziemniaki
- 2 litry bulionu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić na plasterki. Podsmażać kilka minut na oleju.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać bulion, dodać przyprawy, podsmażony por i ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać łyżkę masła, zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę krem z pora można podawać z grzankami z pieczywa lub groszkiem ptysiowym.
|
Podobne przepisy
