Fritule – chorwackie pączki

Dla tych, którym po Tłustym Czwartku jeszcze mało, mamy przepis na fritule – chorwackie pączki. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, a dodatkowo nie trzeba ich nadziewać, bo kandyzowaną skórkę i rodzynki dodaje się już na początku wyrabiania ciasta. Z podanych ilości wyszło nam 20-25 pączków – dokładnie nie wiemy, zanim je policzyliśmy, część już zniknęła. 😉
Fritule – chorwackie pączki – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 15 g drożdży
- 25 g cukru
- 1 jajko
- 50 g rodzynek
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 10 g masła
- 2 łyżki rumu
- skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 800 g smalcu
|
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać (do 30oC), w połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Zamieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto, zetrzeć skórkę z cytryny, wsypać mąkę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dodać jajko, resztę mleka, rum, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto.
W niewysokim garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC.
Na wewnętrznej części dłoni rozprowadzić niewielką ilość oleju, nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować je w kuleczki. Ostrożnie wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć, aż będą dookoła złociste. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Fritule można posypać cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy





