Rolada z jagodami

Ponownie mamy całe wiadro jagód. Przyjemność ich wykorzystania w znacznym stopniu przysługuje nam, oczywiście nie z racji tego, że prowadzimy bloga, ale że smacznie gotujemy i pieczemy. 😉 Od razu pierwszego dnia zrealizowaliśmy pomysł upieczenia rolady biszkoptowej i wypełnienia jej bitą śmietaną oraz jagodami. Na degustację zaprosiliśmy całą Rodzinkę, włącznie z dziećmi Kuzynki. Wszystkim smakowało, włącznie z małym Alankiem i rolada z jagodami w pięć minut została spałaszowana. 🙂
Rolada z jagodami – składniki
Biszkopt:
- 5 jajek (wielkości M)
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 45 g masła
Bita śmietana:
- 500 ml dobrze schłodzonej kremówki
- 3 łyżeczki cukru
- 2 śmietanfixy
Dodatkowo:
- 300 g jagód
- cukier puder
|
Przygotowanie
Biszkopt:
Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie lśniąca i gładka piana, w dalszym ciągu miksując, dodawać po jednym żółtku, następnie partiami przesiane mąki. Na koniec wmiksować przestudzone masło.
Masę wylać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 35/30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (grzałka góra-dół), piec 15 minut.
Biszkopt po upieczeniu od razu przełożyć na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier był na wierzchu. Zdjąć papier, a biszkopt zawinąć w rulon wraz ze ściereczką. Lekko obciążyć, aby się nie rozwinął, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Bita śmietana:
Śmietanę przygotować, gdy biszkopt jest już zimny.
Śmietanę lekko podbić, wsypywać stopniowo śmietanfixy wymieszane z cukrem i całość ubić na sztywno.
Wykonanie
Roladę ostrożnie rozwinąć, na biszkopcie rozprowadzić warstwę śmietany, posypać obficie jagodami, wyłożyć pozostałą śmietanę oraz resztę jagód. Zwinąć od strony, która poprzednio była wewnątrz. Roladę z jagodami wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Gotuj z Cukiereczkiem
1 sierpnia 2016 at 11:51
wspaniała 😉