Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Grzane wino

Print Friendly, PDF & Email

grzane wino

Grzane wino najczęściej przygotowujemy sobie w mroźne zimowe wieczory, gdy wracamy zmarznięci z dworu. Zamiast kupować gotowego grzańca, wolimy do czerwonego wina dodać kilka aromatycznych przypraw wraz z cząstkami soczystej pomarańczy i już po kilkunastu minutach zasiadamy na kanapie z kubkami gorącego grzanego wina z pomarańczami.

Składniki na grzane wino

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • czubek noża kardamonu
  • kilka plasterków świeżego imbiru (można zastąpić odrobiną imbiru suszonego)
  • 4-5 goździków
  • miód do smaku




Przygotowanie

Pomarańczę sparzyć, pokroić na plastry.

Do garnka wlać wino, dodać przyprawy oraz plastry pomarańczy i imbiru. Podgrzewać na wolnym ogniu aż wino będzie gorące – nie doprowadzić do wrzenia. Grzane wino rozlać do kubków, dosłodzić do smaku miodem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *