Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Grzane wino

grzane wino

Grzane wino najczęściej przygotowujemy sobie w mroźne zimowe wieczory, gdy wracamy zmarznięci z dworu. Zamiast kupować gotowego grzańca, wolimy do czerwonego wina dodać kilka aromatycznych przypraw wraz z cząstkami soczystej pomarańczy i już po kilkunastu minutach zasiadamy na kanapie z kubkami gorącego grzanego wina z pomarańczami.

Składniki na grzane wino

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • czubek noża kardamonu
  • kilka plasterków świeżego imbiru (można zastąpić odrobiną imbiru suszonego)
  • 4-5 goździków
  • miód do smaku




Przygotowanie

Pomarańczę sparzyć, pokroić na plastry.

Do garnka wlać wino, dodać przyprawy oraz plastry pomarańczy i imbiru. Podgrzewać na wolnym ogniu aż wino będzie gorące – nie doprowadzić do wrzenia. Grzane wino rozlać do kubków, dosłodzić do smaku miodem.




3 Komentarzy

  1. PaniTe
    17 kwietnia 2021    

    Bardzo fajny przepis 😉 Chętnie skorzystam zwłaszcza teraz o tej porze, gdzie mamy kwiecień a pogoda jesienno zimowa. A co do wina czy inny rzeczy to mam zamiar zamówić coś takiego jak tutaj https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-wegiel-aktywowany-do-bimbru

  2. M&B
    2 października 2020    

    U nas specjalistą od domowego wina jest Wujek. 🙂 Z roku na rok wychodzi mu coraz lepsze. 🙂

  3. asolina
    29 września 2020    

    Wydaje mi się, że może, jeśli tylko ma do tego odpowiednie odczucie. Ja też nie lubiłem wina, ale sprawdziłem przepis http://www.portopraga.pl/a/pbtf,wino-domowe-krok-po-kroku , robię teraz sam dla siebie i dla rodziny. Nie ma problemów, smakuje mi i czasem wolę wino od piwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.