Ciasto na maślance ze śliwkami

M&B
Ciasto na maślance ze śliwkami

Ciasto na maślance ze śliwkami to kolejna odsłona tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta. Jeśli niezbyt dobrze czujecie się w temacie pieczenia ciast, ciasto na maślance przypadnie Wam do gustu. Nie trzeba mieć wagi i miksera, składniki można wymieszać nawet widelcem. Na wierzchu świetnie sprawdzą się każde owoce, w jesiennej wersji mogą to być śliwki lub jabłka, w wiosennej truskawki, a w letniej maliny lub borówki. Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne, długo utrzymuje swoją świeżość, a owoce wymieszane z aromatycznymi przyprawami świetnie komponują się z maślano-migdałową kruszonką.

Ciasto na maślance ze śliwkami – składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

Ciasto na maślance:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka wielkości M
  • 1/2 szklanki oleju

Kruszonka z migdałami:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych




Przygotowanie

W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z cynamonem, imbirem oraz kardamonem.

Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Wymieszać z cukrem oraz przyprawami.

Kruszonka:

Do miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz płatki migdałowe. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.

Ciasto na maślance:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wlać szklankę maślanki oraz olej, przemieszać. Następnie dodać rozbite jajka, trzepaczką wymieszać składniki.

W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.

Do mokrych składników wsypywać składniki suche, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Blachę do pieczenia (22/35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto z maślanką, wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je przygotowaną wcześniej kruszonką z migdałami.

Ciasto na maślance ze śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50 minut, nie otwierać piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić jeszcze w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia.




Ciasto na maślance ze śliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto na maślance ze śliwkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis