Ciasto na maślance ze śliwkami

Ciasto na maślance ze śliwkami to kolejna odsłona tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta. Jeśli niezbyt dobrze czujecie się w temacie pieczenia ciast, ciasto na maślance przypadnie Wam do gustu. Nie trzeba mieć wagi i miksera, składniki można wymieszać nawet widelcem. Na wierzchu świetnie sprawdzą się każde owoce, w jesiennej wersji mogą to być śliwki lub jabłka, w wiosennej truskawki, a w letniej maliny lub borówki. Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne, długo utrzymuje swoją świeżość, a owoce wymieszane z aromatycznymi przyprawami świetnie komponują się z maślano-migdałową kruszonką.
Ciasto na maślance ze śliwkami – składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
Ciasto na maślance:
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 3 jajka wielkości M
- 1/2 szklanki oleju
Kruszonka z migdałami:
- 75 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
|
Przygotowanie
W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z cynamonem, imbirem oraz kardamonem.
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Wymieszać z cukrem oraz przyprawami.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz płatki migdałowe. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.
Ciasto na maślance:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wlać szklankę maślanki oraz olej, przemieszać. Następnie dodać rozbite jajka, trzepaczką wymieszać składniki.
W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Do mokrych składników wsypywać składniki suche, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Blachę do pieczenia (22/35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto z maślanką, wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je przygotowaną wcześniej kruszonką z migdałami.
Ciasto na maślance ze śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50 minut, nie otwierać piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a ciasto pozostawić jeszcze w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy
