Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim

Pierogi ruskie należą do naszych ulubionych, a te z czosnkiem niedźwiedzim podbiły nasze kubki smakowe. Zawsze do farszu na pierogi ruskie dodajemy różne zioła i musimy powiedzieć, że tegoroczny dodatek został naszym faworytem. Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim były bardzo smaczne zarówno od razu po ugotowaniu, jak również następnego dnia podsmażone na patelni. Polecamy podać je ze skwarkami wytopionymi ze słoniny, a jeśli macie możliwość, to użyjcie wędzonej słoniny. Obie tegoroczne potrawy z czosnkiem niedźwiedzim były tak udane, że jesienią kupimy sadzonki, żeby móc wiosną zerwać jego młode liście z przydomowego zielnika.
Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim – składniki
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g białego sera
- 2 średnie cebule
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz do smaku
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 200 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Farsz:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do wystygnięcia.
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia.
Czosnek niedźwiedzi opłukać, posiekać.
Do miski przełożyć ser biały, rozgnieść go widelcem. Dodać ziemniaki, cebulę oraz czosnek niedźwiedzi, składniki dobrze wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem – farsz powinien być pikantny.
Ciasto na pierogi:
Do gorącej wody wrzucić masło, zamieszać.
Na blat wysypać mąkę pszenną oraz sól, zrobić w niej wgłębienie. Stopniowo dolewać gorącą wodę z masłem, początkowo zgarniać do środka mąkę łyżką, aby się nie poparzyć. Wyrobić sprężyste i miękkie ciasto, po czym zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
Wykonanie
Z ciasta odkroić kawałek, rozwałkować go na lekko oprószonym mąką blacie na cienki placek. Szklanką wykrawać koła, na ich środek wyłożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi ciasta. Pierogi przykryć bawełnianą ściereczką.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, partiami wrzucać przygotowane pierogi, zamieszać, aby nie przykleiły się do dna. Gotować je 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu pierogi wyłożyć na natłuszczony olejem talerz.
Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim można podawać okraszone skwarkami lub z kwaśną śmietaną.
|
Podobne przepisy
