Ciasto ze śliwkami

M&B
Ciasto ze śliwkami

Poszukiwania tego przepisu na ciasto ze śliwkami rozpoczęły się jeszcze w wakacje, kiedy to Agata przypomniała nam o tym cieście, które dawniej często było pieczone. Znalazł się on dopiero we wrześniu, w starym zeszycie z przepisami, który wyprowadził się razem ze mną z rodzinnego domu, i dobrze się złożyło, bo i Siostra akurat u nas gościła. Nie pozostało nam nic innego, jak przygotowanie tego pysznego ciasta ze śliwkami węgierkami i wspólne się nim delektowanie.

Ciasto ze śliwkami – składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 180 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotowanie

Nadzienie:

Śliwki węgierki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Przesypać je do garnka, wlać 1/3 szklanki wody i gotować 5 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać i gotować, aż śliwki się rozgotują. Odstawić z ognia, wmieszać masło oraz posiekane orzechy włoskie, pozostawić do przestygnięcia.

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać cukier, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko, cukier oraz szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, wstawić je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 10-15 minut – do zezłocenia się ciasta.

Wykonanie

Mając upieczony spód ciasta, wylać na niego śliwki, równomiernie je rozłożyć. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta, rozwałkować je i pociąć na paski, które ułożyć w kratkę na cieście.

Ciasto ze śliwkami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez około 45 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki, aby masa ze śliwek węgierek dobrze stężała.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto ze śliwkami
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Monica

    3 października 2016 at 14:43

    Pysznie się prezentuje 🙂
    Pozdrawiam!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis