Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

Żeberka w miodzie dość często pojawiają się na naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej, a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą o blogu. 🙂
Składniki na pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie
- 1 kg żeberek (paski)
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na części, które będą zawierały 1 kość.
Czosnek obrać, drobno pokroić lub rozgnieść w prasce.
W misce wymieszać składniki marynaty – czosnek, ketchup, chrzan oraz miód, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Włożyć żeberka, dobrze obtoczyć je w marynacie, po czym miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Gotowe mięso obsmażyć z każdej strony na patelni, pilnując, żeby się nie przypaliły ze względu na obecność miodu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC, piec 60 minut, mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem.
Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy.
|
Podobne przepisy
