Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

M&B
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

Żeberka w miodzie dość często pojawiają się na naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej, a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą o blogu. 🙂

Składniki na pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

  • 1 kg żeberek (paski)
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na części, które będą zawierały 1 kość.

Czosnek obrać, drobno pokroić lub rozgnieść w prasce.

W misce wymieszać składniki marynaty – czosnek, ketchup, chrzan oraz miód, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Włożyć żeberka, dobrze obtoczyć je w marynacie, po czym miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

Gotowe mięso obsmażyć z każdej strony na patelni, pilnując, żeby się nie przypaliły ze względu na obecność miodu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC, piec 60 minut, mniej więcej co kwadrans przewrócić żeberka i polać wytworzonym sosem.

Słodko-pikantne żeberka wieprzowe w zalewie miodowo-chrzanowej dobrze sprawdzą się jako dodatek do ziemniaków lub dowolnej kaszy.




pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis