Pasta z wędzonego śledzia
W zeszłym tygodniu planowaliśmy na obiad zrobić rybkę, bo założyliśmy, że co najmniej raz w tygodniu będziemy je jeść. Po przeglądzie lodówki okazało się jednak, że nasze zapasy są wystarczające na zrobienie dwóch, trzech obiadów, więc rybkę na obiad zamieniliśmy na rybkę na śniadanie. 🙂 Kupiłam bowiem po raz pierwszy wędzone śledzie z zamiarem zrobienia z nich pasty na kanapki. Obawiałam się co prawda ilości ości w tej rybie, ale z tymi drobnymi, które przeoczyłam, poradził sobie blender i w przygotowanej paście ich nie wyczuliśmy. 🙂 A pasta z wędzonego śledzia wyszła bardzo dobra, polecamy jej zrobienie. 🙂
Pasta z wędzonego śledzia – składniki
- 2 wędzone śledzie
- 125 g białego sera półtłustego
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Śledzie obrać ze skóry, usunąć szkielet oraz ości.
Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Do misy blendera włożyć kawałki wędzonych śledzi, dodać pokruszony biały ser. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy wmieszać majonez, jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
|