Papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami

Naszą jesienną tradycją staje się robienie papryki nadziewanej różnymi dodatkami. Tym razem paprykę wypełniliśmy kaszą gryczaną, a na wierzchu położyliśmy warzywną kołderkę. Papryka z kaszą gryczaną i warzywami będzie odpowiednia nie tylko na obiad, ale także na kolację na ciepło.
Składniki na paprykę nadziewana kaszą gryczaną i warzywami
- 100 g kaszy gryczanej
- 4 papryki
- 1 mała cukinia
- 2-3 średnie pieczarki
- 1 średnia cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki.
Cukinię umyć, pokroić w półplasterki.
Pieczarki oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórki, pokroić na osiem części.
Czosnek obrać, rozgnieść dłonią.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i rozgnieciony czosnek. Podsmażać 5 minut, po czym wrzucić pieczarki, cukinię i pomidory. Dusić, aż sok odparuje, a warzywa będą miękkie. Wsypać oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połówki papryk ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wypełnić kaszą gryczaną, na wierzch wyłożyć podsmażone warzywa, polać sosem z patelni. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30 minut.
Papryki nadziewane kaszą gryczaną i warzywami podawać na gorąco.
|
Podobne przepisy
