Zupa krem z marchewki

M&B
Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki należy do najprostszych i najszybszych – już w około pół godziny mamy gotowy obiad. Jest gęsta, sycąca i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kremowych zup. Jeżeli ktoś nie przepada za imbirem, może go pominąć, chociaż przy takiej małej ilości jest delikatny w smaku.

Zupa krem z marchewki – składniki

  • 1 kg marchewek
  • 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 mały kawałek papryczki chilli
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia




Przygotowanie

Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Imbir i papryczkę chilli drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, wsypać marchew, imbir i chilli. Podsmażać 10 minut.

Rosół lub wywar warzywny podgrzać, dodać do niego zawartość patelni oraz posiekaną kolendrę. Gotować 15 minut.

Zupę marchewkową zmiksować blenderem, doprawić kremówką oraz solą i pieprzem do smaku.

Do zupy krem z marchwi dobrze pasują grzanki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z marchewki
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis