Zupa krem z marchewki
Zupa krem z marchewki należy do najprostszych i najszybszych – już w około pół godziny mamy gotowy obiad. Jest gęsta, sycąca i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kremowych zup. Jeżeli ktoś nie przepada za imbirem, może go pominąć, chociaż przy takiej małej ilości jest delikatny w smaku.
Zupa krem z marchewki – składniki
- 1 kg marchewek
- 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 mały kawałek papryczki chilli
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
Przygotowanie
Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Imbir i papryczkę chilli drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać marchew, imbir i chilli. Podsmażać 10 minut.
Rosół lub wywar warzywny podgrzać, dodać do niego zawartość patelni oraz posiekaną kolendrę. Gotować 15 minut.
Zupę marchewkową zmiksować blenderem, doprawić kremówką oraz solą i pieprzem do smaku.
Do zupy krem z marchwi dobrze pasują grzanki.
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Przepis
Zupa krem z marchewki
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane