Drożdżówki z jagodami i serem
Drożdżówki z jagodami i serem to nasz kolejny drożdżowy wypiek z sezonowymi owocami. Podczas lipcowego wypadu na jagody zebraliśmy sporo tych owoców, oczywiście w pierwszej kolejności zrobiliśmy (a właściwie Mama) pierogi z jagodami, następnie jagodzianki oraz właśnie bułeczki drożdżowe z serem i jagodami. Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami nie przejedli. 🙂
Drożdżówki z jagodami i serem – składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 żółtka
- skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie z sera i jagód:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g białego sera
- 1 żółtko
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki śmietany 18%
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Gdy będą już płynne, dodać szklankę podgrzanego do ok. 30oC mleka i dwie czubate łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut – drożdżowy rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
W tym czasie do miski wsypać suche składniki, tj. resztę mąki, cukru, łyżeczkę soli oraz startą skórkę z cytryny. Następnie dodać żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, tak, aby składniki się połączyły. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, w dalszym ciągu wyrabiać, aż do wchłonięcia się masła i uzyskania sprężystego i lekkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie z sera i jagód:
Do sera dodać cukier, żółtko oraz śmietanę. Rozgnieść widelcem lub zblendować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
Jagody przebrać, wymieszać z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Kruszonka:
Do miski włożyć zimne masło, wsypać mąkę oraz cukier. Składniki rozgniatać między palcami do powstania kruszonki. Wstawić do lodówki na co najmniej kilkanaście minut.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm, dużym kubkiem wykrawać koła. Dłonią lub dnem mniejszej szklanki na środku zrobić wgłębienie. Nałożyć w nie porcję nadzienia serowego oraz jagód. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Brzegi wyrośniętych bułek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
Drożdżówki z jagodami i serem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (grzałka góra – dół) i piec 16-20 minut, do zrumienienia się ciasta.
|
3 Komentarze
Kaśka
12 lipca 2020 at 11:09
Mniam, mniam. 😀 Pyszne połączenie.
M&B
11 lipca 2020 at 23:50
My także lubimy. W tym sezonie pieczemy je praktycznie z każdymi owocami. 🙂
Konrad
11 lipca 2020 at 16:50
Bardzo lubię takie drożdżówki. Pyszności 🙂