Drożdżówki z serem i truskawkami
Truskawki powoli się kończą, w przeciwieństwie do naszych pomysłów na ich wykorzystanie. Wczoraj, mimo wysokich temperatur, zabraliśmy się za pieczenie drożdżówek z serem i truskawkami – połączenie jest naprawdę wyśmienite i warto było jeszcze bardziej nagrzać mieszkanie, żeby się nimi z apetytem zajadać. Jeżeli Wy także przepadacie za truskawkami, to musicie spróbować takich drożdżówek – puszystych, aromatycznych i ze świeżymi ulubionymi owocami.
Drożdżówki z serem i truskawkami – składniki
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 4 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Nadzienie:
- 250 g białego sera
- 1 żółtko
- 3 płaskie łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
- skórka starta z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 płaskie łyżki śmietany 18%
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Mleko lekko podgrzać.
Do miski wsypać mąkę pszenną, wymieszać ją z drożdżami. Wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać 10-15 minut, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Ser rozetrzeć lub zblendować z żółtkiem, cukrem, masłem, śmietaną. Dla wzbogacenia smaku można dodać skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek. Pozostawić do odkapania, następnie pokroić na ćwiartki lub połówki.
Wykonanie
Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 5-10 mm, kubkiem wykrawać koła, a w ich środku zrobić wgłębienie kieliszkiem od wina. Środek drożdżowego ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, nałożyć porcję nadzienia serowego, a na nim ułożyć truskawki.
Drożdżówki z serem i truskawkami układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wsunąć blachę z drożdżowymi bułeczkami, piec ok. 15 minut.
|