Drożdżówki z serem i truskawkami

M&B
Drożdżówki z serem i truskawkami

Truskawki powoli się kończą, w przeciwieństwie do naszych pomysłów na ich wykorzystanie. Wczoraj, mimo wysokich temperatur, zabraliśmy się za pieczenie drożdżówek z serem i truskawkami – połączenie jest naprawdę wyśmienite i warto było jeszcze bardziej nagrzać mieszkanie, żeby się nimi z apetytem zajadać. Jeżeli Wy także przepadacie za truskawkami, to musicie spróbować takich drożdżówek – puszystych, aromatycznych i ze świeżymi ulubionymi owocami.

Drożdżówki z serem i truskawkami – składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki śmietany 18%



Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

Mleko lekko podgrzać.

Do miski wsypać mąkę pszenną, wymieszać ją z drożdżami. Wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać 10-15 minut, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Ser rozetrzeć lub zblendować z żółtkiem, cukrem, masłem, śmietaną. Dla wzbogacenia smaku można dodać skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy.

Truskawki opłukać, pozbawić szypułek. Pozostawić do odkapania, następnie pokroić na ćwiartki lub połówki.

Wykonanie

Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 5-10 mm, kubkiem wykrawać koła, a w ich środku zrobić wgłębienie kieliszkiem od wina. Środek drożdżowego ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, nałożyć porcję nadzienia serowego, a na nim ułożyć truskawki.

Drożdżówki z serem i truskawkami układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wsunąć blachę z drożdżowymi bułeczkami, piec ok. 15 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżówki z serem i truskawkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis