Powidła śliwkowe z piekarnika

M&B
Powidła śliwkowe z piekarnika

W tym roku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika. Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się ze słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami.

Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki




Wykonanie

Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki.

Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać je cukrem, przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 1,5-2 godziny. W trakcie pieczenia śliwki kilkakrotnie przemieszać.

Powidła z węgierek można dosłodzić, jednocześnie należy wydłużyć czas pieczenia.

Gorące powidła ze śliwek z piekarnika przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić na przykrywce. Pozostawić do wystygnięcia.




Powidła śliwkowe z piekarnika

Powidła śliwkowe z piekarnika

Powidła śliwkowe z piekarnika

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Powidła śliwkowe z piekarnika
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis