Zebra na białkach

M&B
Zebra na białkach

Zebra na białkach to nasza propozycja na nieodłączne pytanie pojawiające się po pieczeniu serników, pączków lub kruchych ciast. Jest nim oczywiście zastanawianie się, co zrobić z reszty białek? Niezastąpiona jest tutaj beza Pavlova, my często pieczemy wilgotne ciasto na białkach, ale tym razem postanowiliśmy upiec wilgotną babkę na białkach z dodatkiem mleka i oleju. Gdy zobaczyliśmy, jak pięknie ciasto z białek wyrosło i jak pięknie wygląda po przekrojeniu, wiedzieliśmy, że warto było tylko czasu spędzić w kuchni na ważeniu, liczeniu, mieszaniu i porcjowaniu. :-).

Zebra na białkach

    Składniki:
  • białka z 10 jajek wielkości L (ok. 350 g)
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Dodatkowo:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Wykonanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając białka.

Zmniejszyć obroty i wlać olej, następnie mleko. Całość krótko, ale szybko zmiksować.

Do masy z białek w 3-4 partiach przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną część pozostawić w misce do ubijania, drugą przełożyć do innego naczynia. Do jednej z części wmieszać 2 łyżki mąki, do drugiej części wmieszać kakao.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki). Na środek wylać 2-3 łyżki jasnej masy, na nią 2-3 łyżki masy z kakao. Czynności te powtarzać do rozłożenia każdej z mas. Co jakiś czas porcje ciasta można lekko rozprowadzić i rozpłaszczyć, aby ładnie rozlały się po całej formie.

Zebrę na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy po przestygnięcia.







Zebra na białkach

Zebra na białkach

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zebra na biłkach
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis