Zebra na białkach
Zebra na białkach to nasza propozycja na nieodłączne pytanie pojawiające się po pieczeniu serników, pączków lub kruchych ciast. Jest nim oczywiście zastanawianie się, co zrobić z reszty białek? Niezastąpiona jest tutaj beza Pavlova, my często pieczemy wilgotne ciasto na białkach, ale tym razem postanowiliśmy upiec wilgotną babkę na białkach z dodatkiem mleka i oleju. Gdy zobaczyliśmy, jak pięknie ciasto z białek wyrosło i jak pięknie wygląda po przekrojeniu, wiedzieliśmy, że warto było tylko czasu spędzić w kuchni na ważeniu, liczeniu, mieszaniu i porcjowaniu. :-).
Zebra na białkach
-
Składniki:
- białka z 10 jajek wielkości L (ok. 350 g)
- 200 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 170 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
-
Dodatkowo:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając białka.
Zmniejszyć obroty i wlać olej, następnie mleko. Całość krótko, ale szybko zmiksować.
Do masy z białek w 3-4 partiach przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną część pozostawić w misce do ubijania, drugą przełożyć do innego naczynia. Do jednej z części wmieszać 2 łyżki mąki, do drugiej części wmieszać kakao.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno oraz boki). Na środek wylać 2-3 łyżki jasnej masy, na nią 2-3 łyżki masy z kakao. Czynności te powtarzać do rozłożenia każdej z mas. Co jakiś czas porcje ciasta można lekko rozprowadzić i rozpłaszczyć, aby ładnie rozlały się po całej formie.
Zebrę na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy po przestygnięcia.