Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sałatka z krakersów i tuńczyka

Sałatka z krakersów i tuńczyka

Ekspresowa sałatka z krakersów i tuńczyka z pewnością przyciągnie wzrok każdego. Niewielki prostokącik ułożony na desce, który kusi żółtym kolorem oraz ozdobami nie wierzchu, to nic innego, jak kilka warstw krakersów przełożonych 3 dodatkami. Wystarczy krakersy przełożyć żółtym serem, tuńczykiem oraz białkami wymieszanymi z majonezem i ozdobić żółtkami, aby w ciągu kilkunastu minut zrobić pyszną sałatkę z krakersami i tuńczykiem.

Sałatka z krakersów i tuńczyka – składniki

  • 48 sztuk krakersów
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili

Dodatkowo do kekoracji:

  • pietruszka
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • rzeżucha




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przekroić na pół i do oddzielnych miseczek przełożyć białka oraz żółtka.

Białka drobno posiekać i dodać 1 łyżkę majonezu oraz paprykę wędzoną i chili, wymieszać.

Żółtka drobno posiekać lub rozgnieść widelcem na małe kawałeczki.

Tuńczyka odcedzić z zalewy, przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżką majonezu.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na desce ułożyć pierwszą warstwę krakersów (prostokąt z 12 sztuk – 3 na 4). Na niej równomiernie rozłożyć posiekane białka.

Ułożyć kolejną warstwę z krakersów, na niej rozprowadzić tuńczyka wymieszanego z majonezem.

Ułożyć trzecią warstwę z krakersów, posmarować je majonezem i równomiernie rozsypać starty ser żółty.

Ułożyć ostatnią partię krakersów, posmarować ją majonezem i rozsypać żółtka.

Wierzch sałatki z krakersami i tuńczykiem ozdobić posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką, rzodkiewką bądź rzeżuchą.




Sałatka z krakersów i tuńczyka

Sałatka z krakersów i tuńczyka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka z krakersów i tuńczyka
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.