Galaretka z czerwonych porzeczek
Kiedy kilka dni temu Ciocia przyniosła nam duże wiadro czerwonych porzeczek, wiedziałam, że część z nich przeznaczę na zrobienie galaretki, a cześć na zrobienie soku. W planach był jeszcze dżem, ale wraz z Mamą stwierdziłyśmy, że ze względu na brak pestek, jednak lepsza będzie galaretka. W ten oto sposób galaretka z czerwonych porzeczek zamknięta w kilkanaście słoiczków zajęła sporą część półeczki w spiżarni i czeka na jesienne wieczory.
Galaretka z czerwonych porzeczek – składniki
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 1 kg cukru
Wykonanie
Porzeczki obrać z szypułek, dwukrotnie umyć w zimnej wodzie, oddzielając od owoców zanieczyszczenia.
Owoce przełożyć do garnka, postawić na małym ogniu. Gotować przez 30 minut, aby porzeczki puściły sok. Od czasu do czasu zawartość garnka przemieszać, zwracając szczególną uwagę na pojawiającą się pianę – podczas mieszania jej ilość powinna się zmniejszać.
Po tym czasie czerwone porzeczki przetrzeć przez gęste sito – otrzymamy gęsty i intensywnie czerwony sok. Przelać go do garnka i dosypać cukier, od razu go wymieszać, aby podczas gotowania nie przypalił się. Sok gotować na małym ogniu przez 10 minut – od czasu jego zagotowania się. W tym czasie kolor powinien ściemnieć, a sam sok zgęstnieć. Podczas gotowania zawartość garnka należy mieszać, aby zmniejszyć ilość białej piany pojawiającej się na wierzchu.
Gorący sok przelewać do wymytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie je zakręcić i postawić do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia sok stężeje i zrobi się z niego pyszna galaretka z czerwonych porzeczek.