Lody waniliowe
Tegoroczne lato jest bardzo gorące. Na takie upalne dni nie ma nic lepszego niż porcja pysznych domowych lodów waniliowych wykonanych samodzielnie. Z dzieciństwa pamiętam, że odbiegały od oczekiwań, duża ilość kryształków wody skutecznie zniechęciła do kolejnych prób. Jednak teraz, wraz Moim Bartkiem, podjęliśmy się odczarowania tych wspomnień. Efekty przeszły nasze oczekiwania – lody waniliowe na kremówce są kremowe, delikatne, jedwabiste i o intensywnym waniliowym smaku. Koniecznie musicie sami spróbować. 🙂
Lody waniliowe – składniki
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- laska wanilii
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wydrążyć z niej ziarenka.
Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się kremowa i puszysta. Do garnka wlać mleko i kremówkę, dodać ziarenka wanilii oraz przekrojoną laskę, zagotować, następnie część wlać do utartych żółtek, delikatnie wymieszać do połączenia. Przelać z powrotem do garnka z gorącym mlekiem, gotować 5-7 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Można to sprawdzić rozdzielając palcem masę na łyżce – gdy masa się nie połączy – całość jest gotowa.
Całość przecedzić przez gęste sitko do pojemnika, w którym lody będą mrożone. Posolić i wymieszać, przykryć folią spożywczą, kładąc ją na powierzchni masy – dzięki temu nie powstanie kożuch. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzoną masę lodową zmiksować i wstawić do zamrażarki na pół godziny, po czym wyjąć ją i ponownie krótko zmiksować. Wstawić z powrotem do zamrażalnika. Czynności te należy powtarzać przez 3-4 godziny. W ten sposób nasze lody będą puszyste, kremowe i pozbawione kryształków lodu.
Przed podaniem lody waniliowe włożyć na 20-30 minut do lodówki.
|