Tort cukiniowo-czekoladowy
Pierwotnym planem było upieczenie samego ciasta cukiniowo-czekoladowego, ale gdy już było w piekarniku i zaczęło ładnie pachnieć, zdecydowaliśmy się zrobić z niego tort. Przygotowanie kremu zajęło kilka chwil i przy odrobinie dodatkowej pracy wieczorem mogliśmy się delektować pysznym tortem cukiniowo-czekoladowy. Cukinia i w tym wypieku potwierdziła, że bardzo dobrze nadaje się do ciast i dobrze odnajduje się także w bardziej złożonych kombinacjach.
Tort cukiniowo-czekoladowy – składniki
Ciasto:
- 300 g cukinii
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 120 ml oleju
- 250 g mąki
- 50 g orzechów włoskich
- 50 gorzkiej czekolady
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Krem:
- 100 g masła
- 125 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu np. wiśniowego
|
Przygotowanie
Ciasto:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać nożem na grube kawałki, orzechy zmielić.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie miksując, stopniowo dolewać olej.
Do masy jajecznej przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukinię, czekoladę, orzechy oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto wlać do formy, piec z termoobiegiem 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę.
Śmietanę kremówkę zagotować z miodem i ekstraktem waniliowym, powoli wlewać ją do jajecznej piany, ciągle miksując. Wszystko przelać do garnka, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje – nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać masę z jajek, cały czas miksując.
Wykonanie
Ciasto podzielić na dwa blaty, dolny posmarować dżemem, nałożyć część kremu. Przykryć drugim blatem, na wierzchu i po brzegach rozprowadzić resztę kremu.
Tort cukiniowo-czekoladowy można udekorować dżemem, czekoladą lub posiekanymi orzechami.
|