Dorsz pieczony z warzywami

M&B
Dorsz pieczony z warzywami

Dorsz pieczony z warzywami to nasza propozycja na zdrowy obiad z rybą i warzywami. Przygotowuje się go dość szybko, nie trzeba stać długo przy kuchni, lecz włączyć na kilkanaście minut piekarnik, po czym wyjąć smaczny, kolorowy i aromatyczny posiłek. Przygotowanie dorsza z warzywami zawiniętego w folię aluminiową i papier do pieczenia daje nam możliwość wywinięcia brzegów na zewnątrz i stworzenia w ten sposób swoistego talerza. Aby danie wyglądało atrakcyjnie, a warzywa były miękkie, użyłam do jego przygotowania dużej obieraczki do warzyw, ale składniki można także cienko pokroić lub przed włożeniem ich do piekarnika zblanszować marchew i kalafior.

Dorsz pieczony z warzywami – składniki

Dorsz z warzywami:

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 2 marchewki
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 cytryny
  • 6-8 sztuk pomidorków papryczkowych

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Dorsz z warzywami:

Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

Marchewki obrać, umyć i za pomocą obieraczki do warzyw zrobić długie, cienkie paski.

Kalafior umyć, podzielić na mniejsze cząstki.

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe błonki. Pokroić w paski.

Cebulę czerwoną obrać, pokroić w talarki.

Sos:

Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać składniki.

Wykonanie

Na stole rozłożyć dość duży prostokąt z folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry), na nim położyć takiej samej wielkości papier do pieczenia.

Na środek papieru wyłożyć porcję wszystkich składników dla jednej osoby: dorsza, marchwi, kalafiora, papryki, pomidorków papryczkowych oraz czerwonej cebuli. Położyć kilka plastrów cytryny, polać przygotowanym sosem. Całość zamknąć najpierw w papierze do pieczenia, a następnie dokładnie zawinąć w folię aluminiową.

Piekarnik nagrzać do 200oC, włożyć do niego dorsza z warzywami. Piec ok. 20-25 minut. Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię aluminiową i papier do pieczenia, przełożyć na talerz i od razu podawać.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dorsz pieczony z warzywami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    25 kwietnia 2021 at 17:06

    Bardzo nas cieszy, że rybka smakowała. 🙂

  • transam

    24 kwietnia 2021 at 14:08

    Przepyszny dorsz z warzywami. Właśnie zrobiłam obiadek i moja teściowa była zachwycona, a ma 85 lat i dla niej ryba to tylko smażona. A tu proszę-zachwyt . Dla mnie też przepyszny był ten dorsz z warzywami. POLECAM

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis