Dorsz pieczony z warzywami

Dorsz pieczony z warzywami to nasza propozycja na zdrowy obiad z rybą i warzywami. Przygotowuje się go dość szybko, nie trzeba stać długo przy kuchni, lecz włączyć na kilkanaście minut piekarnik, po czym wyjąć smaczny, kolorowy i aromatyczny posiłek. Przygotowanie dorsza z warzywami zawiniętego w folię aluminiową i papier do pieczenia daje nam możliwość wywinięcia brzegów na zewnątrz i stworzenia w ten sposób swoistego talerza. Aby danie wyglądało atrakcyjnie, a warzywa były miękkie, użyłam do jego przygotowania dużej obieraczki do warzyw, ale składniki można także cienko pokroić lub przed włożeniem ich do piekarnika zblanszować marchew i kalafior.
Dorsz pieczony z warzywami – składniki
Dorsz z warzywami:
- 500 g polędwicy z dorsza
- 2 marchewki
- 2-3 różyczki kalafiora
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 cytryny
- 6-8 sztuk pomidorków papryczkowych
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Dorsz z warzywami:
Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Marchewki obrać, umyć i za pomocą obieraczki do warzyw zrobić długie, cienkie paski.
Kalafior umyć, podzielić na mniejsze cząstki.
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe błonki. Pokroić w paski.
Cebulę czerwoną obrać, pokroić w talarki.
Sos:
Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać składniki.
Wykonanie
Na stole rozłożyć dość duży prostokąt z folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry), na nim położyć takiej samej wielkości papier do pieczenia.
Na środek papieru wyłożyć porcję wszystkich składników dla jednej osoby: dorsza, marchwi, kalafiora, papryki, pomidorków papryczkowych oraz czerwonej cebuli. Położyć kilka plastrów cytryny, polać przygotowanym sosem. Całość zamknąć najpierw w papierze do pieczenia, a następnie dokładnie zawinąć w folię aluminiową.
Piekarnik nagrzać do 200oC, włożyć do niego dorsza z warzywami. Piec ok. 20-25 minut. Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię aluminiową i papier do pieczenia, przełożyć na talerz i od razu podawać.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
25 kwietnia 2021 at 17:06
Bardzo nas cieszy, że rybka smakowała. 🙂
transam
24 kwietnia 2021 at 14:08
Przepyszny dorsz z warzywami. Właśnie zrobiłam obiadek i moja teściowa była zachwycona, a ma 85 lat i dla niej ryba to tylko smażona. A tu proszę-zachwyt . Dla mnie też przepyszny był ten dorsz z warzywami. POLECAM