Golonki indycze pieczone z musztardą i porem

M&B
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem

Golonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się w tym samym czasie i będą miały miękkie, wilgotne i odchodzące od kości mięso. Podczas pieczenia troszkę się skurczyły, przez co ukazały się ścięgna, które z łatwością wyjęłam z mięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami.

Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem

  • 4 golonki indycze
  • 1 por (biała część)
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 5-7 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej




Wykonanie

Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Ziarenka pieprzu rozgnieść w moździerzu.

Przygotować marynatę mieszając musztardę, paprykę słodką oraz ostrą, sól, pieprz oraz posiekany czosnek. Natrzeć nią golonki indycze, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Pora pokroić w plasterki, opłukać na sitku i pozostawić do odkapania.

Do rękawa do pieczenia włożyć ziele angielskie, ziarenka jałowca oraz plasterki pora. Na nich ułożyć golonki indycze, wlać 1/2 szklanki zimnej wody, zawiązać wg instrukcji na opakowaniu. Golonki w rękawie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem przez 2 godziny. W połowie czasu worek bardzo ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Na 30 minut przed końcem pieczenia naczynie wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć i rozchylić worek, uważając, aby się nie poparzyć parą. Ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie, co pozwoli na przyrumienienie się mięsa.

Po upieczeniu golonki z indyka wyjąć z rękawa, do garnka zlać powstały podczas pieczenia sos, wyjąć z niego liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego i jałowca. Sos zblendować, postawić na średnim ogniu, gotować do momentu zgęstnienia.

Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone ścięgna.

Golonki indycze pieczone z musztardą i porem wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.





Golonki indycze pieczone z musztardą

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis