Golonki indycze pieczone z musztardą i porem

Golonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się w tym samym czasie i będą miały miękkie, wilgotne i odchodzące od kości mięso. Podczas pieczenia troszkę się skurczyły, przez co ukazały się ścięgna, które z łatwością wyjęłam z mięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami.
Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem
- 4 golonki indycze
- 1 por (biała część)
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 5-7 ziarenek kolorowego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
Wykonanie
Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Ziarenka pieprzu rozgnieść w moździerzu.
Przygotować marynatę mieszając musztardę, paprykę słodką oraz ostrą, sól, pieprz oraz posiekany czosnek. Natrzeć nią golonki indycze, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Pora pokroić w plasterki, opłukać na sitku i pozostawić do odkapania.
Do rękawa do pieczenia włożyć ziele angielskie, ziarenka jałowca oraz plasterki pora. Na nich ułożyć golonki indycze, wlać 1/2 szklanki zimnej wody, zawiązać wg instrukcji na opakowaniu. Golonki w rękawie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem przez 2 godziny. W połowie czasu worek bardzo ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Na 30 minut przed końcem pieczenia naczynie wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć i rozchylić worek, uważając, aby się nie poparzyć parą. Ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie, co pozwoli na przyrumienienie się mięsa.
Po upieczeniu golonki z indyka wyjąć z rękawa, do garnka zlać powstały podczas pieczenia sos, wyjąć z niego liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego i jałowca. Sos zblendować, postawić na średnim ogniu, gotować do momentu zgęstnienia.
Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone ścięgna.
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Podobne przepisy
