Papryka w oleju

Papryka w oleju to nasza tegoroczna propozycja na paprykę na zimę. Upieczona papryka, przełożona natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryczką, a następnie zalana olejem będzie dobrym uzupełnieniem kanapek z serem i wędliną lub świetnym dodatkiem warzywnym do obiadu. Przepis na pieczoną paprykę w oleju jest bardzo porosty, polecamy więc go każdemu, kto lubi robić przetwory na zimę.
Składniki na paprykę w oleju
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 szklanka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 8 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 mała papryczka chili
- 1/2 natki pietruszki
|
Wykonanie
Papryczkę chili i natkę pietruszki umyć, posiekać. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć skórką do góry na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem). Piec 30 minut, po czym upieczoną paprykę przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego. Gdy papryka będzie zimna, zdjąć skórkę, a warzywo pokroić na mniejsze paski.
Do wyparzonych słoików włożyć warstwami paski papryki, chili, natkę pietruszki oraz plasterki czosnku, wsypać po kilka ziarenek pieprzu.
Do garnka wlać olej, mocno go podgrzać i bardzo ostrożnie (olej będzie pryskał) zalać nim słoiczki z papryką, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Nałożyć i zakręcić nakrętki.
Słoiczki z papryką w oleju włożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalać ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości, pasteryzować przez 20 minut od momentu zawrzenia wody. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia.
|
Podobne przepisy
