Mazurek makowy

Wielkanocny mazurek w innym wykonaniu – nie na kruchym cieście z dodatkiem masy, lecz makowy z orzechami włoskimi. Może nieco zaskakująco ale bardzo smacznie. Dla tych, którzy lubią proste i szybkie gotowanie, to doskonały pomysł na połączenie w jednym wypieku mazurka z makowcem. 🙂 Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. 😉
Mazurek makowy – składniki
- 250 g mąki
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 2 szklanki mielonego maku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 75 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
|
Przygotowanie
Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać mak. Gotować przez chwilę, dodać cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka z cukrem ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić.
Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem).
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
piegusek1976
7 marca 2016 at 10:57
nie przesadzaj, dekorowanie wcale łatwe nie jest. pomysł na mazurka oryginalny-podoba mi się 🙂 pozdrawiam