Mazurek makowy

M&B
Mazurek makowy

Wielkanocny mazurek w innym wykonaniu – nie na kruchym cieście z dodatkiem masy, lecz makowy z orzechami włoskimi. Może nieco zaskakująco ale bardzo smacznie. Dla tych, którzy lubią proste i szybkie gotowanie, to doskonały pomysł na połączenie w jednym wypieku mazurka z makowcem. 🙂 Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. 😉

Mazurek makowy – składniki
  • 250 g mąki
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 2 szklanki mielonego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 75 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej




Przygotowanie

Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać mak. Gotować przez chwilę, dodać cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka z cukrem ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić.

Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem).




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mazurek makowy
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • piegusek1976

    7 marca 2016 at 10:57

    nie przesadzaj, dekorowanie wcale łatwe nie jest. pomysł na mazurka oryginalny-podoba mi się 🙂 pozdrawiam

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis