Deser bezowy z granatem i mascarpone

M&B
Deser bezowy z granatem i mascarpone

Pomysł na ten bezowy smakołyk zaczerpnęliśmy z restauracji, w której deser z bezy i bitej śmietany zamówiliśmy po smacznym obiedzie. Do masy dodaliśmy serek mascarpone, a sezonowe owoce zamieniliśmy na czerwone kulki granatu. Przy robieniu bezowych kółek dobrze się bawiliśmy, formując coraz to inne wzory. Najlepsze zasłużyły na uwiecznienie na zdjęciu, choć wszystkie smakowały wyśmienicie.

Deser bezowy z granatem i mascarpone – składniki

Beza:

  • 3 białka
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 1 granat




Przygotowanie

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli – pod koniec stopniowo dosypywać cukier puder. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny, wymieszać.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z ubitych białek uformować parzystą liczbę płaskich kół wielkości denka kubka. Aby deser wyglądał atrakcyjniej, kółka można zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90oC (z termoobiegiem), suszyć ok. godziny. Wystudzić.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Dosłodzić do smaku.

Wykonanie

Na połowę bez wyłożyć krem, posypać nasionami granatu i przykryć drugą bezą.

Deser bezowy dodatkowo można polać sosem owocowym i ozdobić nasionami granatu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Deser bezowy z granatem i mascarpone
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • gin

    5 marca 2016 at 10:31

    Wyglądają po królewsku 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis