Uszka z grzybami

Na wigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami. Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty.
Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się nawet konkurs na to, kto zje barszcz czerwony tak, aby każda łyżka zawierała kawałek uszka.
Zadanie było dla mnie za trudne, uszek było za mało, a barszczu za dużo i z niedowierzaniem patrzyłam, jak doskonale radzi sobie z nim Babcia albo Dziadek. Mnie do tej pory uszek z grzybami w barszczu jest zawsze za mało. 🙂
Uszka z grzybami – składniki
Ciasto:
- 150 g mąki
- 1/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać oliwę i zagniatać ciasto, dolewając wodę.
Nadzienie:
Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie i nie zmieniając wody, ugotować je do miękkości. Odcedzić, wywar najlepiej zachować do przygotowania np. zupy grzybowej lub można go dodać do barszczu czerwonego. Grzyby zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na złoto. Wymieszać z grzybami, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać z nich koła o średnicy 5 cm. Na każde z nich nakładać po pół łyżeczki grzybowego nadzienia, złożyć na pół, zlepić tak jak pierogi, na koniec zlepić ze sobą oba końce. Uszka z grzybami ugotować we wrzącej osolonej wodzie.
Podobne przepisy
