Ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką
Lubimy gotować i piec sezonowo, stąd też pomysł na połączenie ciasta marchewkowego ze śliwkami. Ciasto z marchewkami jak zwykle wyrosło nam aż po brzeg formy, mogliśmy więc przeciąć je na trzy blaty. Ponieważ nie wkładaliśmy śliwkowej galaretki do lodówki, aby szybciej stężała, dość długo czekaliśmy na skończenie tego ciasta, ale jak to u nas bywa, czas ten wykorzystaliśmy na obejrzenie dobrego filmu.
Ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką – składniki
Ciasto marchewkowe:
- 3 marchewki
- 4 jajka wielkości M
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Śliwkowa galaretka:
- 1 kg śliwek węgierek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki malinowe
Lukier marchewkowy:
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku marchewkowego
|
Przygotowanie
Ciasto marchewkowe:
Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubić z cukrem na białą masę, wlać olej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać starte, odciśnięte marchewki (sok zachować).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 50 minut, do suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez 15 minut, po czym wyjąć i wystudzić.
Śliwkowa galaretka:
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przełożyć je do garnka, wlać wino i wsypać cukier. Gotować, aż owoce puszczą sok i się rozgotują. Wtedy odstawić garnek z ognia, wsypać galaretki malinowe, mieszać do rozpuszczenia się zawartej w nich żelatyny. Pozostawić do czasu, aż śliwkowa galaretka zacznie tężeć.
Lukier marchewkowy:
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać sok z marchewek. Ucierać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Wykonanie
Ciasto marchewkowe wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Pierwszy z nich włożyć z powrotem do formy, wyłożyć połowę śliwkowej galaretki i przykryć drugim blatem ciasta, na którym rozprowadzić resztę owocowej galaretki. Położyć ostatni blat ciasta, polać go marchewkowym lukrem.
Ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką wstawić do lodówki na całą noc, aby masa ze śliwek dobrze stężała.
|