Carpaccio z buraka

M&B
carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka – tak niewiele składników, szybkość przygotowania, a jaki efekt! Tym połączeniom nie można się oprzeć, a porcja przygotowana z dwóch dużych buraków czerwonych szybko zniknie z talerzy. Robiąc carpaccio z buraków, dobrze jest użyć buraczków pieczonych w piekarniku, gdyż są słodsze i bardziej aromatyczne od tych gotowanych w wodzie. Efekt wizualny w dużej mierze zależy od pokrojenia buraczków w cienkie plastry, najlepiej więc do tego użyć mandoliny do warzyw. My nasze danie przygotowaliśmy, używając zwykłej tarki do warzyw, a dokładniej jej boku z szatkownicą, ale ostrze było za wąskie i nie obejmowało całego buraka. Wyszły nam bardziej podłużne paski buraczków, co specjalnie nas nie zmartwiło – będzie okazja do zrobienia nowego carpaccio z buraczkami i poprawienia zdjęcia. 🙂

Składniki na carpaccio z buraka

  • 2 duże buraki czerwone
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz






Wykonanie

Buraki umyć, owinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do środka). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry, używając boku tarki do szatkowania. Buraczki można też cienko pokroić nożem.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

W szklane wymieszać olej, ocet, miód, musztardę oraz sok z cytryny.

Na półmisku ułożyć plastry buraczków czerwonych, na środku umieścić listki rukoli, pokruszyć ser feta, posypać ziarnami słonecznika. Carpaccio z buraczków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, polać przygotowanym sosem.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Carpaccio z buraka
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    18 grudnia 2021 at 20:45

    Super, dużą rolę odgrywa tutaj sos. A my następnym razem zrobimy z takimi dodatkami jak TY. 🙂

  • Marta

    18 grudnia 2021 at 19:53

    Użyłam bocwiny zamiast rukoli. I posypalam orzechami i sezamem . Pyszności

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis