Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka – tak niewiele składników, szybkość przygotowania, a jaki efekt! Tym połączeniom nie można się oprzeć, a porcja przygotowana z dwóch dużych buraków czerwonych szybko zniknie z talerzy. Robiąc carpaccio z buraków, dobrze jest użyć buraczków pieczonych w piekarniku, gdyż są słodsze i bardziej aromatyczne od tych gotowanych w wodzie. Efekt wizualny w dużej mierze zależy od pokrojenia buraczków w cienkie plastry, najlepiej więc do tego użyć mandoliny do warzyw. My nasze danie przygotowaliśmy, używając zwykłej tarki do warzyw, a dokładniej jej boku z szatkownicą, ale ostrze było za wąskie i nie obejmowało całego buraka. Wyszły nam bardziej podłużne paski buraczków, co specjalnie nas nie zmartwiło – będzie okazja do zrobienia nowego carpaccio z buraczkami i poprawienia zdjęcia. 🙂
Składniki na carpaccio z buraka
- 2 duże buraki czerwone
- 1 garść świeżej rukoli
- 1/2 opakowania sera feta
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie
Buraki umyć, owinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do środka). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut. Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry, używając boku tarki do szatkowania. Buraczki można też cienko pokroić nożem.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
W szklane wymieszać olej, ocet, miód, musztardę oraz sok z cytryny.
Na półmisku ułożyć plastry buraczków czerwonych, na środku umieścić listki rukoli, pokruszyć ser feta, posypać ziarnami słonecznika. Carpaccio z buraczków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, polać przygotowanym sosem.
2 Komentarze
M&B
18 grudnia 2021 at 20:45
Super, dużą rolę odgrywa tutaj sos. A my następnym razem zrobimy z takimi dodatkami jak TY. 🙂
Marta
18 grudnia 2021 at 19:53
Użyłam bocwiny zamiast rukoli. I posypalam orzechami i sezamem . Pyszności