Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe zrobiliśmy podczas marcowej kwarantanny, kiedy to nie mieliśmy niczego słodkiego do kawy. Z braku wielu składników na wymyślne ciasta, padło na muffiniki, do których produkty na szczęście zawsze są w naszym domu. Przepis jest na tyle szybki, że mogliśmy cieszyć się smakiem czekoladowych muffinek już po niecałej godzinie i zapewniamy, że warto było na nie poczekać. 🙂 Do zdjęć, jak widać, zapozowały nie tylko muffinki z czekoladą, ale także obecny hit Internetu – dalgona coffee.
Muffinki czekoladowe – składniki
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
Składniki mokre:
- 2 jajka wielkości L
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
|
Wykonanie
Czekoladę posiekać nożem na małe kawałki.
Do miski wsypać składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wbić całe jajka, wlać mleko oraz olej. Wymieszać widelcem lub trzepaczką.
Składniki mokre wlać do składników sypkich, wymieszać do połączenia się składników.
Papilotki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości, włożyć do formy do muffinek.
Muffinki czekoladowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Muffinki z czekoladą można ozdobić bitą śmietaną lub polać czekoladową polewą.
|
Podobne przepisy
