Muffinki czekoladowe

M&B
muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe zrobiliśmy podczas marcowej kwarantanny, kiedy to nie mieliśmy niczego słodkiego do kawy. Z braku wielu składników na wymyślne ciasta, padło na muffiniki, do których produkty na szczęście zawsze są w naszym domu. Przepis jest na tyle szybki, że mogliśmy cieszyć się smakiem czekoladowych muffinek już po niecałej godzinie i zapewniamy, że warto było na nie poczekać. 🙂 Do zdjęć, jak widać, zapozowały nie tylko muffinki z czekoladą, ale także obecny hit Internetu – dalgona coffee.

Muffinki czekoladowe – składniki

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki mokre:

  • 2 jajka wielkości L
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka




Wykonanie

Czekoladę posiekać nożem na małe kawałki.

Do miski wsypać składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wbić całe jajka, wlać mleko oraz olej. Wymieszać widelcem lub trzepaczką.

Składniki mokre wlać do składników sypkich, wymieszać do połączenia się składników.

Papilotki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości, włożyć do formy do muffinek.

Muffinki czekoladowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.

Muffinki z czekoladą można ozdobić bitą śmietaną lub polać czekoladową polewą.




muffinki czekoladowe

muffinki czekoladowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Muffinki czekoladowe
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis