Babka jogurtowa
Przeglądając nasze blogowe zasoby pod kątem zbliżającej się Wielkanocy, stwierdziliśmy, że mamy jeszcze dużo niewykorzystanych przepisów, dlatego na przełomie lutego i marca zabraliśmy się za świąteczne pieczenie i gotowanie. Niech nie zdziwi więc Was wysyp przepisów np. na babki. 🙂 Jako pierwsza niech zaprezentuje się babka jogurtowa, prosta i skromna, ale o bogatym jogurtowym smaku. Już wkrótce po babce z jogurtem zaprezentujemy kolejne kandydatki do zdobycia tytułu tegorocznej babki wielkanocnej. 🙂
Babka jogurtowa – składniki
Babka:
-
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 5 jajek (wielkości L)
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 125 ml oleju
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
Polewa z białej czekolady:
- 50 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do wysypania formy
|
Wykonanie
Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Miksując na niższych obrotach, powoli wlewać olej, następnie po łyżce dodawać jogurt, na koniec aromat.
Wsypać połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać.
Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 55 minut.
Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta, pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować polewę z białej czekolady. W garnku na małym ogniu rozpuścić w kremówce białą czekoladę. Odstawić do wystygnięcia, po czym połowę rozprowadzić pędzelkiem na wystudzonej babce jogurtowej. Odczekać, aż polewa czekoladowa stężeje, posmarować resztą polewy.
|
2 Komentarze
M&B
6 marca 2018 at 20:54
Jak każda babeczka. 😉
iza
4 marca 2018 at 20:47
fajna ta babeczka