Pieczony kalafior ze słonecznikiem
Zaciekawieni starymi odcinkami „Top Chef”, w których zawodnicy często przypalali w piekarniku warzywa, zrobiliśmy przekąskę z pieczonego kalafiora inspirując się tym przepisem. Dość długo go piekliśmy, aż różyczki stały się brązowe, a niektóre nawet lekko przypalone i musimy Wam powiedzieć, że spodobał się nam ten smak. Ponieważ mieliśmy w domu świeżą kolendrę, użyliśmy jej zgodnie z oryginalnym przepisem, ale natka pietruszki będzie również odpowiednia.
Pieczony kalafior ze słonecznikiem – składniki
- 1 kalafior
- 2 łyżki słonecznika
- 30 g masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- płatki papryki chilli
- świeża kolendra
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Z kalafiora wyciąć zielone liście i łodygę, umyć. Położyć łodygą do dołu, pokroić na 1,5 cm plastry.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim 1 łyżkę oleju, ułożyć plastry kalafiora. Posypać mielonym pieprzem oraz solą, skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut, po czym wyjąć i przewrócić kawałki kalafiora na drugą stronę, piec kolejne 15-20 minut – kalafior powinien nabrać brązowej barwy i lekko się przypalić.
Podczas pieczenia kalafiora w garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w plasterki ząbek czosnku oraz słonecznik. Smażyć na małym ogniu, aż słonecznik się zezłoci, a masło lekko zbrązowieje (ok. 8 minut). Zdjąć z ognia, wlać sok z limonki oraz wsypać płatki chili.
Na talerz wyłożyć upieczonego kalafiora, posypać słonecznikiem i polać masłem. Udekorować posiekanymi listkami kolendry.
|