Naleśniki z pomarańczami
Pierwsze tegoroczne pomarańcze zostały zakupione. Obojgu nam kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W czasach, gdy byliśmy mali, były one rarytasem rzadko pojawiającym się w domach. Teraz nie musimy czekać już na Mikołaja lub paczki spod choinki, aby cieszyć się ich smakiem. Nasz dzisiejszy zakup postanowiliśmy wykorzystać do przygotowania naleśników z pomarańczami. Naleśniki to specjalność Bartka, jak zwykle wyszły Mu doskonałe, a w połączeniu z bitą śmietaną i pieczołowicie obieranymi z białych błonek owocami dały wyśmienitą kolację. 🙂
Naleśniki z pomarańczami – składniki
Naleśniki:
- 150 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- czubek noża proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka z 1/2 pomarańczy
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka rumu
- skórka z 1/2 pomarańczy
|
Przygotowanie
Naleśniki:
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.
W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier, startą skórkę z połowy pomarańczy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dodać pianę z białka, dokładnie wymieszać łyżką.
Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.
Nadzienie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, startą skórkę z połowy pomarańczy i łyżkę rumu, delikatnie wymieszać łyżką.
Pomarańcze obrać, podzielić na małe kawałki, starając się usuwać z nich białe błonki.
Wykonanie
Na przestudzone naleśniki nałożyć cienką warstwę bitej śmietany, wyłożyć cząstki pomarańczy, zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. Naleśniki z pomarańczami podawać ciepłe.
|