Naleśniki z pomarańczami

M&B
Naleśniki z pomarańczami

Pierwsze tegoroczne pomarańcze zostały zakupione. Obojgu nam kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W czasach, gdy byliśmy mali, były one rarytasem rzadko pojawiającym się w domach. Teraz nie musimy czekać już na Mikołaja lub paczki spod choinki, aby cieszyć się ich smakiem. Nasz dzisiejszy zakup postanowiliśmy wykorzystać do przygotowania naleśników z pomarańczami. Naleśniki to specjalność Bartka, jak zwykle wyszły Mu doskonałe, a w połączeniu z bitą śmietaną i pieczołowicie obieranymi z białych błonek owocami dały wyśmienitą kolację. 🙂

Naleśniki z pomarańczami – składniki

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • czubek noża proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka rumu
  • skórka z 1/2 pomarańczy




Przygotowanie

Naleśniki:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier, startą skórkę z połowy pomarańczy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dodać pianę z białka, dokładnie wymieszać łyżką.

Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.

Nadzienie:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, startą skórkę z połowy pomarańczy i łyżkę rumu, delikatnie wymieszać łyżką.

Pomarańcze obrać, podzielić na małe kawałki, starając się usuwać z nich białe błonki.

Wykonanie

Na przestudzone naleśniki nałożyć cienką warstwę bitej śmietany, wyłożyć cząstki pomarańczy, zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. Naleśniki z pomarańczami podawać ciepłe.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Naleśniki z pomarańczami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis