Chili con carne

Chili con carne to bardzo proste danie z mięsa mielonego oraz pikantnych dodatków np. papryczek chili, mielonej ostrej papryki, kminu rzymskiego i pieprzu. Zdecydowane smaki łagodzą pozostałe składniki, czyli kukurydza, czerwona fasola oraz przecier pomidorowy. Jest to danie, które można serwować na obiad i podać je z ryżem, lub na kolację z tortillą czy też pieczywem. Z każdym dodatkiem chili con carne będzie smakowało doskonale i zaspokoi każdy głód. 🙂
Chili con carne – składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 6-8 łyżeczek przyprawy do chili con carne
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wsypać na patelnię z olejem, smażyć 10 minut.
Mięso razem z obranym i posiekanym czosnkiem dodać do cebuli, podsmażać 15-20 minut.
Na patelnię wlać przecier pomidorowy i szklankę wody, wsypać przyprawę do chili con carne, wymieszać i zagotować.
Fasolę i kukurydzę opłukać i odcedzić, dodać do pozostałych składników, gotować 5-10 minut. Chili con carne doprawić solą i pieprzem do smaku.
|
Podobne przepisy





