Sernik wiedeński
Bardzo lubimy serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Dzisiaj przedstawiamy Wam klasykę w tym gatunku – puszysty sernik wiedeński, upieczony bez spodu z ciasta, ze słodkimi rodzynkami i skórką pomarańczową, posypany cukrem pudrem. Naprawdę nic więcej nie trzeba, aby delektować się tym tradycyjnym polskim sernikiem, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na święta. 🙂
Sernik wiedeński – składniki
- 1 kg sera twarogowego w temperaturze pokojowej
- 6 jajek (wielkość L) w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 bakalii (rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia tortownicy
- cukier puder do posypania sernika
Wykonanie
Ser twarogowy 3 razy zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Masło rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut, następnie odcedzić i wraz z resztą bakalii oprószyć mąką.
Jajka z cukrem ubić na puszystą, białą masę. Później stopniowo dodawać zmielony ser, cały czas miksując na średnich obrotach.
W dalszym ciągu miksując, wsypywać po łyżce mąki, następnie wlać i wmieszać roztopione masło.
Do masy serowej dołożyć bakalie, wymieszać i całość przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm).
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik wiedeński posypać cukrem pudrem.
6 Komentarze
M&B
6 kwietnia 2016 at 12:30
Dziękujemy za miłe słowa. Chciałoby się codziennie czytać takie komentarze. 🙂
Monia
6 kwietnia 2016 at 12:00
Ja już robiłam 3 razy i wyszedł super ?
M&B
27 marca 2016 at 21:13
Przykro nam, że Tobie nie wyszedł. Może za słabo ubiłaś jajka, bo tutaj nie ma co zrobić się twarde, prawie nie ma mąki i całość jest wilgotna i ładnie puszysta, co nawet widać na zdjęciu.
Madlen
27 marca 2016 at 19:40
Sernik niepowodzenie,jadalam lepszy,wyszedl twardy ochyda nie polecam.?
M&B
22 marca 2016 at 22:58
Sernik wiedeński piecze się bez spodu z ciasta. Po upieczeniu na dole powstaje cienka warstwa, która utrzymuje masę serową. 🙂
Lena
22 marca 2016 at 22:19
A co ze spodem???