Sernik wiedeński

M&B
sernik wiedeński

Bardzo lubimy serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Dzisiaj przedstawiamy Wam klasykę w tym gatunku – puszysty sernik wiedeński, upieczony bez spodu z ciasta, ze słodkimi rodzynkami i skórką pomarańczową, posypany cukrem pudrem. Naprawdę nic więcej nie trzeba, aby delektować się tym tradycyjnym polskim sernikiem, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na święta. 🙂

Sernik wiedeński – składniki

  • 1 kg sera twarogowego w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek (wielkość L) w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 bakalii (rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia tortownicy
  • cukier puder do posypania sernika




Wykonanie

Ser twarogowy 3 razy zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Masło rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut, następnie odcedzić i wraz z resztą bakalii oprószyć mąką.

Jajka z cukrem ubić na puszystą, białą masę. Później stopniowo dodawać zmielony ser, cały czas miksując na średnich obrotach.

W dalszym ciągu miksując, wsypywać po łyżce mąki, następnie wlać i wmieszać roztopione masło.

Do masy serowej dołożyć bakalie, wymieszać i całość przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm).

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku.

Wystudzony sernik wiedeński posypać cukrem pudrem.




sernik_wiedeński

sernik_wiedeński

sernik_wiedeński

sernik_wiedeński

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik wiedeński
Autor
Opublikowane

6 Komentarze

  • M&B

    6 kwietnia 2016 at 12:30

    Dziękujemy za miłe słowa. Chciałoby się codziennie czytać takie komentarze. 🙂

  • Monia

    6 kwietnia 2016 at 12:00

    Ja już robiłam 3 razy i wyszedł super ?

  • M&B

    27 marca 2016 at 21:13

    Przykro nam, że Tobie nie wyszedł. Może za słabo ubiłaś jajka, bo tutaj nie ma co zrobić się twarde, prawie nie ma mąki i całość jest wilgotna i ładnie puszysta, co nawet widać na zdjęciu.

  • Madlen

    27 marca 2016 at 19:40

    Sernik niepowodzenie,jadalam lepszy,wyszedl twardy ochyda nie polecam.?

  • M&B

    22 marca 2016 at 22:58

    Sernik wiedeński piecze się bez spodu z ciasta. Po upieczeniu na dole powstaje cienka warstwa, która utrzymuje masę serową. 🙂

  • Lena

    22 marca 2016 at 22:19

    A co ze spodem???

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis