Muffinki piernikowe

W czasie przedświątecznych przygotowań nie ma za bardzo czasu na długotrwałe pieczenie, a przecież tak trudno jest odmówić sobie porcji słodkości do codziennej kawy. W takim przypadku mamy przepis niezwykle szybki i prosty na muffinki piernikowe. Kilka składników, które każdy z nas ma w domu, chwila mieszania i już po około 30 minutach można cieszyć się czekoladowym smakiem muffinek z korzenną nutą. Piernikowe muffinki w sam raz wpisują się w świąteczną atmosferę, są idealne do kawy lub herbaty, którą możemy wypić w przerwie przedświątecznej krzątaniny.
Składniki na muffinki piernikowe
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekoladowych kropelek
- 1 opakowanie przyprawy do muffinek piernikowych
Składniki mokre:
- 2 jajka wielkości L
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do muffinek piernikowych oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wbić całe jajka, wlać mleko oraz olej, dodać powidła śliwkowe. Wymieszać widelcem lub trzepaczką.
Składniki mokre wlać do składników sypkich, wymieszać do połączenia się składników. Dodać 50 g czekoladowych kropelek i ponownie wymieszać.
Papilotki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości, każdą z nich posypać po wierzchu pozostałymi kropelkami czekoladowymi. Włożyć do formy do muffinek.
Muffinki piernikowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.
Podobne przepisy





