Muffinki piernikowe

M&B
muffinki piernikowe

W czasie przedświątecznych przygotowań nie ma za bardzo czasu na długotrwałe pieczenie, a przecież tak trudno jest odmówić sobie porcji słodkości do codziennej kawy. W takim przypadku mamy przepis niezwykle szybki i prosty na muffinki piernikowe. Kilka składników, które każdy z nas ma w domu, chwila mieszania i już po około 30 minutach można cieszyć się czekoladowym smakiem muffinek z korzenną nutą. Piernikowe muffinki w sam raz wpisują się w świąteczną atmosferę, są idealne do kawy lub herbaty, którą możemy wypić w przerwie przedświątecznej krzątaniny.

Składniki na muffinki piernikowe

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekoladowych kropelek
  • 1 opakowanie przyprawy do muffinek piernikowych

Składniki mokre:






Wykonanie

Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do muffinek piernikowych oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wbić całe jajka, wlać mleko oraz olej, dodać powidła śliwkowe. Wymieszać widelcem lub trzepaczką.

Składniki mokre wlać do składników sypkich, wymieszać do połączenia się składników. Dodać 50 g czekoladowych kropelek i ponownie wymieszać.

Papilotki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości, każdą z nich posypać po wierzchu pozostałymi kropelkami czekoladowymi. Włożyć do formy do muffinek.

Muffinki piernikowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia.







muffinki piernikowe

muffinki piernikowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Muffinki piernikowe
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis