Kasza jaglana z warzywami

M&B
Kasza jaglana z warzywami

Inspiracją do przygotowania kaszy jaglanej z warzywami był program kulinarny Karola Okrasy, który fragmentami oglądałam, będąc w domu rodzinnym. Oczywiście całego przepisu nie zapamiętałam, jedynie sam pomysł na przyrządzenie kaszy, który jest bardzo prosty. Wybrałam inny rodzaj zboża, głównie ze względu na rozgrzewające i odżywcze właściwości jaglanki. Kasza jaglana z dodatkiem warzyw stanowi doskonałe uzupełnienie każdego posiłku, w naszym przypadku był to gulasz z dzika.

Kasza jaglana z warzywami – składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w równą, drobną kostkę.

Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, wymieszać i odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie kaszę zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, odcedzić.

W garnku rozpuścić masło wraz z łyżką oleju. Dodać pokrojone warzywa, podsmażać ok. 10 minut, aby były al dente. Dodać zioła, wsypać kaszę jaglaną oraz dodać 400 ml zimnej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną z warzywami można podawać jako dodatek do mięs i sosów lub jako samodzielne danie.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kasza jaglana z warzywami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis