Kasza jaglana z warzywami

Inspiracją do przygotowania kaszy jaglanej z warzywami był program kulinarny Karola Okrasy, który fragmentami oglądałam, będąc w domu rodzinnym. Oczywiście całego przepisu nie zapamiętałam, jedynie sam pomysł na przyrządzenie kaszy, który jest bardzo prosty. Wybrałam inny rodzaj zboża, głównie ze względu na rozgrzewające i odżywcze właściwości jaglanki. Kasza jaglana z dodatkiem warzyw stanowi doskonałe uzupełnienie każdego posiłku, w naszym przypadku był to gulasz z dzika.
Kasza jaglana z warzywami – składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w równą, drobną kostkę.
Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, wymieszać i odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie kaszę zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, odcedzić.
W garnku rozpuścić masło wraz z łyżką oleju. Dodać pokrojone warzywa, podsmażać ok. 10 minut, aby były al dente. Dodać zioła, wsypać kaszę jaglaną oraz dodać 400 ml zimnej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną z warzywami można podawać jako dodatek do mięs i sosów lub jako samodzielne danie.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Cukry Proste
4 stycznia 2017 at 14:14
Prosto, pysznie i zdrowo:)