Sałatka z granatem i kozim serem

Za nami lekka i zdrowa kolacja. Talerz sałatki z kozim serem i granatem podany na stół wyglądał barwnie i zachęcająco, kolory składników świetnie się uzupełniały. Gdyby nie fakt, że robimy zdjęcie naszych potraw, to nie wiem, czy ta sałatka zostałaby zjedzona, czy też siedzielibyśmy przy stole ją podziwiając. 😉 Jesienny, późny wieczór może być bardziej optymistyczny właśnie dzięki bogactwu kolorów i witamin na talerzu. Bo o towarzystwie Wyjątkowej Osoby obok wspominać nie trzeba. 🙂
Sałatka z granatem i kozim serem – składniki
Sałatka:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 granat
- 1 ser kozi
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 150 g pomidorków cherry
- 1 garść rukoli
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Sałatka:
Sałatę umyć, podzielić na liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki.
Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach.
Sos:
Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać pestki granatu i rukolę. Całość sałatki z kozim serem i granatem polać sosem.
|
Podobne przepisy
