Jogurtowiec leśny z borówkami

M&B
jogurtowiec leśny z borówkami

Jogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy w przeźroczystej galaretce. Sernik na zimno z borówkami ma orzeźwiający smak, ładnie wygląda po przekrojeniu i co równie ważne szybko się go robi. Polecamy. 🙂

Składniki na jogurtowiec leśny z borówkami

  • 800 g jogurtu leśnego
  • 350 ml kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 500 g borówek
  • 50 g preparowanej kaszy jaglanej
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%






Wykonanie

Białą czekoladę połamać do miseczki, dodać dwie łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudzić, następnie wmieszać w nią preparowaną kaszę jaglaną.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać powierzchnię kaszy jaglanej z czekoladą. Wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą, poczekać aż napęcznieje, po czym rozpuścić, lekko podgrzewając w garnku lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszać ją w leśny jogurt. Trzy łyżki masy wymieszać z chłodną żelatyną, po czym tę mieszaninę połączyć z resztą jogurtu z kremówką i wylać na preparowaną kaszę jaglaną. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

W garnku zagotować 500 ml wody, wsypać i rozpuścić przeźroczyste galaretki. Odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Gdy jogurtowiec stężeje, ułożyć na jego wierzchu borówki i zalać je tężejącą galaretką. Jogurtowiec leśny z borówkami ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.






jogurtowiec leśny z borówkami

jogurtowiec leśny z borówkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jogurtowiec leśny z borówkami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Konesso

    22 lipca 2019 at 11:18

    Świetnie wyglądające ciasto! Z pewnością jest też bardzo smaczne 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis