Jogurtowiec leśny z borówkami
Jogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy w przeźroczystej galaretce. Sernik na zimno z borówkami ma orzeźwiający smak, ładnie wygląda po przekrojeniu i co równie ważne szybko się go robi. Polecamy. 🙂
Składniki na jogurtowiec leśny z borówkami
- 800 g jogurtu leśnego
- 350 ml kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 2 galaretki przeźroczyste
- 500 g borówek
- 50 g preparowanej kaszy jaglanej
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Białą czekoladę połamać do miseczki, dodać dwie łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudzić, następnie wmieszać w nią preparowaną kaszę jaglaną.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać powierzchnię kaszy jaglanej z czekoladą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą, poczekać aż napęcznieje, po czym rozpuścić, lekko podgrzewając w garnku lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszać ją w leśny jogurt. Trzy łyżki masy wymieszać z chłodną żelatyną, po czym tę mieszaninę połączyć z resztą jogurtu z kremówką i wylać na preparowaną kaszę jaglaną. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
W garnku zagotować 500 ml wody, wsypać i rozpuścić przeźroczyste galaretki. Odstawić do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Gdy jogurtowiec stężeje, ułożyć na jego wierzchu borówki i zalać je tężejącą galaretką. Jogurtowiec leśny z borówkami ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
1 Komentarze
Konesso
22 lipca 2019 at 11:18
Świetnie wyglądające ciasto! Z pewnością jest też bardzo smaczne 🙂