Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pierogi z kurkami

Print Friendly, PDF & Email

pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami to nowość w naszej kuchni i musimy od razu napisać, że bardzo smaczna nowość. 🙂 Nowością jest także ciasto na pierogi, zrobione z dodatkiem kwaśnej śmietany, w ten sposób ciasto na pierogi przygotowuje Teściowa mojej Siostry. Zaskoczyło nas ono bardzo pozytywnie, było sprężyste, miękkie i bardzo delikatne, bez trudu się rozwałkowywało. Same plusy, więc z pewnością powtórzymy ten przepis np. do pierogów z owocami.
Pierogi z kurkami także zaskoczyły nas pozytywnie swoim smakiem, delikatnością i aromatami. Farsz można przygotować dzień wcześniej, więc robienie pierogów z kurkami można skrócić do pół godziny. 🙂

Składniki na pierogi z kurkami

Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła

Farsz z kurek:

  • 250 g kurek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła




Przygotowanie

Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną:

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dodać kwaśną śmietanę, sól oraz część wody. Zagniatać ciasto, w zależności od potrzeby dolewać wodę, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Przykryć je głęboką miseczką i odstawić na 15 minut.

Farsz z kurek:

Kurki oczyścić z piasku, najlepiej na sucho za pomocą pędzelka. Można je także zalać dużą ilością gorącej wody, wsypać łyżeczkę soli, zamieszać i odczekać kilkanaście sekund. Kurki wyłowić na durszlak, a jeśli nadal widać piasek, czynność płukania w wodzie z solą powtórzyć jeszcze jeden lub dwa razy.

Oczyszczone z piachu kurki pokroić na mniejsze kawałki.

Cebule obrać, drobno posiekać.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać kawałki kurek, smażyć kilka minut, do momentu odparowania wody. Na koniec do farszu z kurek wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Wykonanie

Ciasto na pierogi rozwałkować, podsypując je nieco mąką. Wykrawać kółka, a na ich środek nałożyć 1-2 łyżeczki farszu z kurek, zlepić brzegi.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić pierogi, gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi z kurkami podawać od razu po ugotowaniu, okrasić je podsmażoną na maśle cebulką.




pierogi z kurkami

pierogi z kurkami

pierogi z kurkami

pierogi z kurkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Pierogi z kurkami
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *