Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami to nowość w naszej kuchni i musimy od razu napisać, że bardzo smaczna nowość. 🙂 Nowością jest także ciasto na pierogi, zrobione z dodatkiem kwaśnej śmietany, w ten sposób ciasto na pierogi przygotowuje Teściowa mojej Siostry. Zaskoczyło nas ono bardzo pozytywnie, było sprężyste, miękkie i bardzo delikatne, bez trudu się rozwałkowywało. Same plusy, więc z pewnością powtórzymy ten przepis np. do pierogów z owocami.
Pierogi z kurkami także zaskoczyły nas pozytywnie swoim smakiem, delikatnością i aromatami. Farsz można przygotować dzień wcześniej, więc robienie pierogów z kurkami można skrócić do pół godziny. 🙂
Składniki na pierogi z kurkami
Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka masła
Farsz z kurek:
- 250 g kurek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
|
Przygotowanie
Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną:
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dodać kwaśną śmietanę, sól oraz część wody. Zagniatać ciasto, w zależności od potrzeby dolewać wodę, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Przykryć je głęboką miseczką i odstawić na 15 minut.
Farsz z kurek:
Kurki oczyścić z piasku, najlepiej na sucho za pomocą pędzelka. Można je także zalać dużą ilością gorącej wody, wsypać łyżeczkę soli, zamieszać i odczekać kilkanaście sekund. Kurki wyłowić na durszlak, a jeśli nadal widać piasek, czynność płukania w wodzie z solą powtórzyć jeszcze jeden lub dwa razy.
Oczyszczone z piachu kurki pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule obrać, drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać kawałki kurek, smażyć kilka minut, do momentu odparowania wody. Na koniec do farszu z kurek wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie
Ciasto na pierogi rozwałkować, podsypując je nieco mąką. Wykrawać kółka, a na ich środek nałożyć 1-2 łyżeczki farszu z kurek, zlepić brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić pierogi, gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi z kurkami podawać od razu po ugotowaniu, okrasić je podsmażoną na maśle cebulką.
|
Podobne przepisy
