Sernikomakowiec II

Na naszej stronie mamy już przepis na sernikomakowiec, ale to zupełnie inne ciasto od tego, które dzisiaj Wam proponujemy. Tutaj ziarenka maku zatopione są w ucieranym cieście, które wylane na blachę tworzy spód, zaś masa serowa wylana w kratkę tworzy fantazyjne góry i doliny. Ten sernikomakowiec jest lekki i puszysty, stanowiąc świetne połączenie sernika i makowca.
Sernikomakowiec – składniki
Ciasto makowe:
- 70 g niebieskiego maku niemielonego
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 4 żółtka (z jajek wielkości L)
- 4 białka (z jajek wielkości L)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g białego sera
- 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Ciasto makowe:
Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.
Do miski wlać wodę, olej, dodać żółtka i cukier, ubić mikserem na puszystą masę.
Wymieszać mak z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek, cały czas miksując.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać łyżką do poprzedniej masy.
Masa serowa:
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.
Do miski wbić jajka, wkruszyć biały ser, ubijać mikserem do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników.
Wlać rozpuszczone masło, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować na jednolitą masę.
Wykonanie
Formę o wymiarach ok. 25 na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto makowe, rozprowadzić je równomiernie po dnie.
Masę serową wylać na ciasto makowe w kształcie kratki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Sernikomakowiec piec 50 minut.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Pierunskiemaszkety
8 maja 2016 at 23:01
Takiego seromakowca jeszcze nie robiłam, a wygląda smakowicie, świetna inspiracja.