Pieczone przepiórki

M&B
Pieczone przepiórki

Od jakiegoś czasu myśleliśmy o kupnie i upieczeniu przepiórek na niedzielny obiad. Piekąc przepiórki, najlepiej jest włożyć je do worka do pieczenia i podlać rosołem, gdyż wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Po kaczkach i gęsiach, te małe ptaki wydawały się jeszcze mniejsze i w żartach zastanawialiśmy się, czy będzie się czym dzielić. 🙂 Jednak jedna pieczona przepiórka to porcja w sam raz dla jednej osoby i wystarcza do rozsmakowania się w tym mięsie. U nas z pewnością pojawią się jeszcze nie jeden raz.

Pieczone przepiórki – składniki




Wykonanie

Przepiórki umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Do środka każdej włożyć po cząstce obranej pomarańczy, spiąć otwór wykałaczkami, a nogi razem związać sznurkiem.

Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć przepiórki z każdej strony na złoty kolor.

Do worka do pieczenia włożyć ptaki, wlać rosół i wino, zamknąć wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 35 minut. Po tym czasie worek rozciąć, rozchylić go i piec kolejne 5 minut, żeby przepiórki się zrumieniły.

Pieczone przepiórki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczone przepiórki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis