Pieczone przepiórki
Od jakiegoś czasu myśleliśmy o kupnie i upieczeniu przepiórek na niedzielny obiad. Piekąc przepiórki, najlepiej jest włożyć je do worka do pieczenia i podlać rosołem, gdyż wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Po kaczkach i gęsiach, te małe ptaki wydawały się jeszcze mniejsze i w żartach zastanawialiśmy się, czy będzie się czym dzielić. 🙂 Jednak jedna pieczona przepiórka to porcja w sam raz dla jednej osoby i wystarcza do rozsmakowania się w tym mięsie. U nas z pewnością pojawią się jeszcze nie jeden raz.
Pieczone przepiórki – składniki
- 2 przepiórki
- 1/2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 pomarańczy
- sól, pieprz
- masło do obsmażenia przepiórek
|
Wykonanie
Przepiórki umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Do środka każdej włożyć po cząstce obranej pomarańczy, spiąć otwór wykałaczkami, a nogi razem związać sznurkiem.
Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć przepiórki z każdej strony na złoty kolor.
Do worka do pieczenia włożyć ptaki, wlać rosół i wino, zamknąć wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 35 minut. Po tym czasie worek rozciąć, rozchylić go i piec kolejne 5 minut, żeby przepiórki się zrumieniły.
Pieczone przepiórki wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
|