Bigos

Bez bigosu nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocnych, wesel czy też jarmarków, biesiad i festynów. Ta nasza polska, bardzo smaczna tradycyjna potrawa, ma wiele odmian, bo niektórzy bigos robią tylko z kiszonej kapusty, inni dodają białą kapustę, śliwki lub grzyby suszone. Z pewnością każda wersja jest bardzo smaczna, nasza również, przygotowana tylko z kiszonej kapusty, mięsa wołowego i wieprzowego oraz wędzonej kiełbasy i boczku. 🙂 Aby bigos nabrał wyrazistości i głębi, dobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania, tak aby smaki się przegryzły.
Bigos – składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 300 g wołowiny na rosół
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy
- 2 duże cebule
- 5 suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka owoców jałowca
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- olej do smażenia (ewentualnie smalec)
|
Wykonanie
Grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka godzin. Odcisnąć, pokroić na paski. Wodę pozostawić.
Kapustę kiszoną opłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać 2 szklanki wody, grzyby wraz z wodą po ich moczeniu, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca. Gotować na małym ogniu 1 godzinę.
Mięso wołowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dość dużą kostkę. Na patelni z olejem podsmażać do zrumienienia się każdej strony. Przełożyć do garnka z gotującą się kapustą.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na tej samej patelni, dołożyć do gotujących się poprzednich składników bigosu.
Cebule obrać, pokroić również w kostkę, zeszklić na oleju i przełożyć do garnka.
Do kiszonej kapusty z mięsem dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość gotować na bardzo małym ogniu 1-1,5 godziny, aż kapusta i mięso będą miękkie.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Karolina z e-turysta.net
22 września 2016 at 10:13
Bigos, to tak jak piszesz, świąteczna klasyka na polskich stołach. Właśnie takie tradycyjne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodacie do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziecie mogli wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂