Jabłkowe ślimaczki

Jak to dobrze, że istnieje gotowe ciasto francuskie. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, przygotowanie i upieczenie smakołyku nie zajmuje dużo czasu i szybko można się nim rozkoszować. Jabłkowe ślimaczki z ciasta francuskiego trzeba wprawdzie włożyć jeszcze na godzinę do lodówki, ale bardziej niecierpliwi mogą ten krok pominąć. 🙂
Jabłkowe ślimaczki – składniki
- 5 jabłek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 70 g cukru
- 25 g masła
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- mąka do podsypania
|
Przygotowanie
Masło roztopić, przestudzić.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcedzić i odcisnąć nadmiar soku. Dodać do nich cukier, cynamon, roztopione masło, wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć, oprószyć z obu stron mąką. Na jego całej powierzchni wyłożyć jabłka i zwinąć w rulon. Włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto pokroić na dwucentymetrowe plastry i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem ok. 25-30 minut.
Jabłkowe ślimaczki z ciasta francuskiego przed serwowaniem posypać cukrem pudrem.
|
Podobne przepisy
