Spaghetti ze szparagami

Sezon na szparagi 2020 rozpoczynamy prostym daniem, jakim jest spaghetti ze szparagami. To przepis dla tych, którzy nigdy nie robili szparagów i obawiają się ich przygotowywania. Do zrobienia tego spaghetti nie trzeba gotować szparagów, wystarczy krótki proces ich obsmażania. Dzięki temu to sezonowe warzywo zachowuje chrupkość i intensywnie zielony kolor. Sukces tego prostego dania zależy również od dobrej jakości składników, zwłaszcza oliwy i parmezanu. Pysznie i prosto to główne cechy spaghetti z zielonymi szparagami. 🙂
Spaghetti ze szparagami – składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 50 g parmezanu
- 300 g makaronu spaghetti
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze szparagi obrać. Obierki i końcówki szparagów włożyć do garnka, wlać szklankę wody. Gotować na średnim ogniu 15 minut.
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, przykryć pokrywką, aby makaron nie ostygł.
Zielone szparagi pokroić na ok. 3 cm kawałki, główki pozostawić w całości.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić plasterki czosnku, przesmażyć przez 2 minuty. Wsypać kawałki szparagów (bez główek), smażyć kolejne 2 minuty, na koniec dodać główki, oprószyć solą oraz pieprzem, smażyć minutę. Wsypać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać, wlać 100 ml wody z gotowania obierek szparagów, przemieszać. Chwilę podgrzewać, aby danie nabrało ciepła.
Spaghetti ze szparagami wyłożyć na talerze, na wierzch zetrzeć parmezan.
|
Podobne przepisy
