Eton Mess z frużeliną wiśniową
Eton Mess to tradycyjny angielski deser z truskawkami, bezami i bitą śmietaną. Dla mnie jest to deser doskonały, łączący w sobie słodkie i kwaśne smaki. Nic więc dziwnego, że mając frużelinę wiśniową, postanowiłam zrobić beziki i cieszyć się smakiem tego deseru z bałaganem. Oczywiście można tutaj użyć gotowych bez ze sklepu, co sprawia, że Eton Mess z frużeliną wiśniową jest jeszcze szybszy w wykonaniu. Zamiast standardowej bitej śmietany zrobiłam lekki krem z mascarpone, moim zdaniem świetnie łączy się on z kwaśnymi wiśniami i słodyczą bezy. A Wy jak sądzicie? Napiszcie, proszę w komentarzu. 🙂
Eton Mess z frużeliną wiśniową – składniki
Beziki:
- 2 białka
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśniowa frużelina:
- 500 g wiśni
- 4-5 łyżek cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa z mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
|
Przygotowanie
Beziki:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Gdy piana z białek będzie dobrze ubita i lśniąca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i ocet winny.
Pianę przełożyć do tylki z ozdobną końcówką, wyciskać małe beziki na papier do pieczenia położony na dużej blasze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100oC (z termoobiegiem), piec ok. 90-100 minut. Upieczone bezy zostawić do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Wiśniowa frużelina:
Wiśnie umyć, wydrylować. Przesypać do garnka, wymieszać z cukrem i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie postawić na ogniu, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
W tym czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Masa z mascarpone:
Do misy robota kuchennego wlać śmietankę kremówkę, dodać mascarpone i cukier. Ubijać, zaczynając na niskich obrotach, aż powstanie gęsta i puszysta pianka.
Wykonanie
Na dno pucharków wyłożyć 1 łyżkę frużeliny wiśniowej, na nią pokruszyć 1 bezika, całość przykryć 1 łyżką masy z mascarpone. Ponownie dodać frużelinę wiśniową, pokruszoną bezę oraz masę z mascarpone. Całość polać sosem z frużeliny i ozdobić pokruszoną bezą oraz całymi wiśniami.
Eton Mess z frużeliną wiśniową można podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
|
1 Komentarze
Magda
26 lipca 2020 at 16:29
Przepysznie wygląda. Chyba zrobię z kupnymi bezami i borówkami.